Vem mår bäst när hunden sover?

Vem mår bäst när hunden sover?

HOLLY VILAR

En ny ”sanning” om hundar har dykt upp. Det är fel att säga att den är ny, den har funnits mycket länge men verkar ha fått mer näring under senare tid. Den säger att hundar behöver väldigt mycket sömn och att de mår dåligt när de inte får denna sömn och vila. Jag har hört flera personer säga att det känns skönt att veta för att de då får mindre dåligt samvete. Det kanske är bra att slippa gå runt med skuldkänslor, men det finns en risk att vi lurar oss själva på hundens bekostnad. På sikt tror jag även att vi själva mår bättre om vi vågar se hur det är och inte hur vi önskar att det var.

Holly är mitt ständigt dåliga samvete, jag vet att hon skulle må bra av mer innehåll i sitt liv. Men det är ett svårlöst problem – vi arbetar, sover, handlar, lagar mat och mycket mer där hunden inte är med eller i alla fall inte är särskilt aktiv. Det blir inte många timmar kvar att sysselsätta en hund, vilket är en orsak till att man kan fundera på hur rätt det är att ha hundar som sällskap. Det är viktigt att hundar får sova och vila så mycket de behöver, vilket är mer än vi människor tycks behöva. Men jag tror att det är relativt få hundar som lever ett så innehållsrikt och stimulerande liv att de av den anledningen behöver mer sömn än de får.

Det som framförallt är tröttande för hundar är all den stress som många hundar lever under. Stressen som beror på ensamhet, isolering, sysslolöshet, krav och hård behandling, otrygghet, rädsla och brist på kontroll i sitt eget liv. Holly blir trött av allt det hon hade med sig när hon kom till oss. Hennes tidigare erfarenheter gör henne ständigt mycket reaktionsbenägen, hon skäller på massor av ljud, blir lätt väldigt uppe i varv i vissa situationer osv. Jag märker att jag bäst motverkar detta genom att hon får vara med, gärna aktiv på ett sansat sätt och att jag lyssnar på det hon uttrycker att hon vill. Som tur är har hon lätt för att slappna av när det är lugnt och hon verkar för det mesta sova gott.

Ibland ser man jämförelser med hur mycket vargar och vilda hunddjur sover. Sådana paralleller är mycket missvisande att göra. Vilda djur som arbetar hårt för sin överlevnad genom att skaffa sin föda, hitta trygga boplatser, försvara sig och sina ungar, upprätthålla en mängd relationer med mera, behöver spara all energi de kan. Därför upptar vila och sömn en stor del av deras tid, men den situationen är fullständigt olik hundens. Hundar skaffar inte sin mat själva, tvärtom äter de ofta upp på några minuter. De lever inte i flock och de planerar inte och har kontrollen själva över sin tillvaro. Det mesta som handlar om livets väsentligheter och att påverka sin livssituation existerar inte i hundens liv.

Nej, jag tror återigen att det handlar om att göra det mer försvarbart att hålla hundar som sällskap åt oss. Det är inte lika självklart längre att ha hundar som det behagar oss och göra oss av med dem när vi tröttnar. Idag behöver vi försvara det vi gör mot djur, många röster höjs för deras rättigheter. Ur ett biopolitiskt samhällsperspektiv finns inget bättre sätt än att hela tiden sprida ”sanningar” om att det vi gör är bäst för hunden. När vi inte hinner eller har lust, kan vi säga att det är bra att hunden får sova för det behöver den. När vi inte vill ha hunden hos oss, kan vi stänga den ute och säga att den måste få lugn för att få ro att sova.

Jag tror det är viktigt för mig att jag känner ett visst berättigat dåligt samvete för Holly. Det gör att jag anstränger mig mer och jag funderar ofta på människans rätt att hålla och utnyttja hundar för vårt nöje och våra egna behov. Kanske skulle jag på ett ytligt plan må bättre om jag slutade bry mig så mycket, men samtidigt skulle jag på ett djupare plan må sämre. Jag skulle ha tappat kontakten med det väsentliga i livet, empatin med andra levande varelser.

För att läsa mer om detta, se här

Inga kommentarer

Kommentarer är stängda.