>Vad gör vi med vår bästa vän?

>Vad gör vi med vår bästa vän?

>Vad gör vi med vår bästa vän?

>

Jag får med jämna mellanrum frågor om vad jag tycker om olika företeelser inom hundvärlden. Det kan vara någon ”expert”, metod eller något träningsredskap. Just nu handlar det mycket om olika TV-program. SVT:s kommande programserie om omplaceringshundar diskuteras flitigt. Enligt uppgift ska man ta hem 6 omplaceringshundar till en familj, som sedan får rösta bort en hund varje dag. Efter en vecka ska de sedan bara ha kvar ”sin” egna utvalda hund. Det är en helt absurd idé enligt min uppfattning.
Det finns många delar som verkar dåligt genomtänkta, för att inte säga rent förkastliga. Hur kommer hundarna att må och klara denna stressande situation? Hur ska familjen kunna göra ett väl genomtänkt val under dessa omständigheter och på så kort tid? Hur ska man kunna sätta ihop så många okända hundar i ett nytt hem under dessa dagar (dessutom omplaceringshundar som kan ha svåra erfarenheter med sig)? Hur blir det för alla de hundar som skickas tillbaka och har denna upplevelse med sig? Vilken syn på hundar och omplaceringsverksamhet sprider inte ett sådant här program?
Egentligen är jag inte så förvånad. Man har redan under lång tid visat så mycket av ”förnedrings-TV” där man värdesätter, förnedrar, slår ut och trycker ned människor. Det gör oss ”empatiskt avtrubbade” och vi kan inte se vad som skulle vara fel med detta nya hundprogram. Kan man göra så med människor så varför inte med hundar?
MEN – vi har ingen rätt att göra så med djur för de kan inte välja om de vill vara med och bli utsatta för detta eller inte. De vet ju inte vad det handlar om eller varför de plötsligt hamnar i denna konstiga situation.
Vad kan man göra? Enda sättet att kunna stoppa programmet är att hitta en tydlig punkt där man klart bryter mot djurskyddslag eller annan lag. Men att det är svårt vet alla som arbetar med övergrepp mot djur och rättsliga frågor. Mycket reaktioner och protester kan tyvärr också ge en omvänd effekt. Det blir en enorm uppmärksamhet vilket gör tittartrycket ännu större. I TV kommer vi bara att få se det som ser bra ut, hundar som får nya hem och att SVT gör en insats inom omplaceringsområdet. Risken är att det istället blir en ”succé”. Det låter inte klokt, jag vet, men jag skulle inte bli förvånad om det blir så.
Jag tror vi behöver inse grundproblematiken. Både djur och människor är i många lägen mest handelsvaror som man inte drar sig för att utnyttja och tjäna pengar på. Vi behöver fundera över varför vi är så intresserade av att ”köpa” oetiska och oempatiska TV-program, varor eller tjänster. På lång sikt är det bara om efterfrågan minskar som sådant här får ett slut.

Kommentarer ( 6 )

 • Sara

  >Hej Kerstin. Tack för dina bra tankar.
  Du är den första som jag sett tar upp risken med all kritik mot programmet och också grundproblematiken och tanken kring det. Intressant och väl värt att nämnas.
  Skönt att lyssna på vettiga och kunniga argument, tack än en gång!
  Sara

 • Bitte

  >Håller med Sara ovan: det kommer att bli fantastiska tittarsiffror – tyvärr. Jag skulle också vilja ta upp en annan aspekt. Nämligen detta med omplacering av hundar; passar vi inte ihop kan vi alltid omplacera hunden, istället för att försöka hitta en möjlig kommunikation och ett fungerande samförstånd. SVT ökar acceptansen för att "lämna hundar vidare", tror jag. Dessutom tror jag inte på detta att lämna iväg hundar till vänner och bekanta eftersom det alltid innebär en ny flock och en enorm omställning för den stackars hunden.

 • Bengt

  >Jag citerar – med instämmande – ur DN 2011-01-10:

  "– SVT:s upplägg är helt olämpligt. Hundar som är hemlösa är väldigt känsliga och blir ännu mer stressade om de utsätts för en sådan här situation, säger Sveriges Veterinärförbunds informationschef Johan Beck-Friis, som även överväger att anmäla SVT för brott mot djurskyddslagen, till tidningen."

 • Paula

  >Kloka ord från dig Kerstin!

 • Åsa

  >Du är lika klok och berörande som vanligt, tack Kerstin!

  Min Facbooksida är översållad av kommentarer med tröttande upprepningar kring ämnet som präglas av allt från begynnande fanatism till regelrätt pajkastning.

  Ditt inlägg kom som ett renande vårregn i sammanhanget: lyft blicken och se det i ett större perspektiv.

  Återigen: tack Kerstin!

 • K.Malm

  >Tack för era engagerade kommentarer! Roligt att vi är några som tycker det är intressant med en lite annan vinkling. Ja, det finns alltid många sätt att se på en sak. Det var en till – att acceptansen för att lämna hundar vidare ökar. Jag önskar att det fanns något bra att göra som inte ökar intresset för programmet. Det är bara att önska Veterinärförbundet framgång i sin anmälan av SVT.