Tillit i allt

Tillit i allt

Tillit i allt

Att ha tillit är bland det viktigaste i livet. Tillit handlar om trygghet och en känsla av samhörighet och förtroende. I fredags var jag på ett föredrag som fick mig att tänka på vad tillit egentligen innebär, något som jag gjort av och till under åren.

Föredraget handlade om en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela och innehöll flera tänkvärdheter. En av dem var den upplevelse av tillit som infinner sig under vandringen. Under vägen kan man ofta köpa bär, dricka och annat uppiggande och man lägger då pengar i en burk. Den som säljer litar på att helt okända människor ska betala och att ingen ska ta pengarna, vilket också fungerar. Tilliten visar sig även i alla de förtroliga samtal som uppstår mellan helt främmande människor som pratar med varandra en timme eller två för att sedan aldrig ses igen.

Vår tillit grundläggs mycket tidigt i livet. Detsamma gäller för hundar och därför ska valpar alltid känna att de får det de behöver av mat, vatten, kärlek, närhet och lek. När de upplever en känsla av konkurrens, är risken stor att deras tillit skadas. Oron och stressen för att bli utan är mycket skadlig, även på lång sikt. Men med en klok och genomtänkt uppväxt får de istället tillit till andra och till själva livet. En lugn och trygg känsla av att inte behöva kämpa, slåss och försvara det man har. Holly hade inte haft ett bra liv i det avseendet innan hon kom till oss och vi har fått jobba hårt för att bygga upp hennes tillit.

Att känna tillit är underbart, liksom att vara föremål för någons tillit. Jag tror att det är därför många så gärna vill få kontakt med vilda djur, t ex vargar i hägn. Det lockar att sitta still och uppleva att en varg vågar komma ända fram och nosa på oss. Helt plötsligt infinner sig en känsla av förtroende och samhörighet. På samma sätt är ett barns tillit en fantastisk gåva att få. Även i vardagliga händelser finns tilliten där. Jag vill kunna sälja böcker och lita på att den som köper betalar när böckerna kommer. En del blir väldigt rörda över det förtroendet. En och annan betalar inte, vilket gör mig besviken och förargad över det missbrukade förtroendet.

Det handlar om att ge och att ta emot och ytterst om att vara rädda om det som är viktigast av allt – känslan av tillit och samhörighet.

Inga kommentarer

Kommentarer är stängda.