Första onlinekursen färdig

Hunden människan relationen

Första onlinekursen färdig

Hunden människan relationen

ONLINEKURS som bygger på boken Hunden Människan Relationen

Onlinekursen Hunden Människan Relationen är nu klar! Den ligger ute i webbutiken på min hemsida för den som vill titta på den Onlinekurs HMR Under mars får du som vill köpa kursen 10% rabatt genom att du använder rabattkoden ”kursmars”.

Kursen har varit på gång länge och det känns roligt att den nu är färdig. Eftersom det är den första kursen jag gjort har det varit mycket att lära. Det är nästan 15 år sedan jag skrev boken Hunden Människan Relationen och trots omtryck har den varit slut i flera år. Den efterfrågas i stort sett varje vecka och jag har funderat mycket på hur jag skulle göra, innan jag kom på lösningen att göra en kurs av boken. Det har gjort det möjligt att omarbeta och lägga till en del, samtidigt som det är lätt att känna igen bokens texter och innehåll.

Den stora nyheten är att det i kursen finns feedback på alla de frågor som finns och som också fanns i boken. Feedbacken består i att jag har skrivit ihop personliga svar utifrån mitt eget liv med de hundar jag levt med. Att denna personliga feedback ger kursen ett högt värde har testgruppen som provat den uttryckt i sin utvärdering.

Två exempel på frågor och feedback-svar från kursen:

Fråga: Är det viktigt för dig att din hund lyder, i så fall varför? Om du säger att det är för hundens frihet, är detta hela sanningen eller är det också viktigt för dig personligen? Hur reagerar du när din hund inte lyder och är det värre om det är inför andra människor? Varför känner du som du gör tror du?

Feedback-svar: Med tidigare hundar har det alltid varit viktigt för mig att de lytt, även om jag kanske inte har velat kännas vid att det varit det. Jag har nog tänkt att det mest varit för att det gett dem en annan frihet när jag känt mig säker på dem. Men samtidigt vet jag att det varit viktigt för mig personligen, för på något sätt har det känts som ett personligt misslyckande och ifrågasättande av mig själv om de inte gjort som jag sagt. Med Holly känns det nu för tiden helt annorlunda. Jag tänker inte i termer av att lyda, det blir mer som ett samtal oss emellan när något händer, t ex när hon skäller på någon eller drar i kopplet efter en katt. Jag känner inte att det är viktigt att hon gör som jag säger bara för att jag säger det. Men ibland måste jag se till att vissa saker inte händer, t ex att hon springer efter rådjur eller hoppar på människor när hon är smutsig. Fortfarande kan jag ibland känna att det är jobbigt inför andra människor om hon inte vill göra det jag ber henne om, eftersom det dömer mig som hundägare.

Fråga: Hur kan äkta empati visa sig gentemot en hund? Ge några exempel som du sett hos dig själv eller andra. Kan du se exempel där personer handlat empatiskt mot en hund, samtidigt som det skapat reaktioner hos omgivningen av att det är felaktigt eller olämpligt att göra så?

Feedback-svar: Empati kan visa sig på väldigt många sätt, främst genom att vi lyssnar och bryr oss om det som hunden visar att den vill eller inte vill. Det handlar i grunden om att bry sig om vad hunden vill, just för att den vill något och inte för att det på något sätt är bra för mig själv. Att avstå från det vi själva vill göra för att vi förstått att hunden inte tycker om det kan vara empatiskt, t ex att inte låta hunden vara ensam hemma länge, att lämna tv-soffan för en längre promenad eller att inte tävla/träna om hunden inte verkar tycka det är roligt. Jag har under åren sett när människor handlat på olika sätt, som jag tror grundat sig i kärlek och empati, och fått kritik för detta. Exempel är att låta hunden välja promenadväg och tempo, att inte vilja rycka i kopplet, att låta hunden vara med vid matbordet och i sängen, att låta hunden få god varierad mat, att alltid lyssna på hunden och inte tysta ned den eller bestraffa den. Allt detta anses ofta som daltande, eftergivenhet och att man inte är en tydlig och bestämd ledare.

I kursen finns ca 90 frågor som jag ger mina personliga svar på, ibland från mitt eget liv med mina hundar och i vissa fall hur jag ser på olika fenomen i hundvärlden. Jag hoppas att det kan ge nya tankar och inspiration till den som går kursen att tänka vidare om sitt eget liv med sina hundar.

Inga kommentarer

Kommentarer är stängda.