>Tack för människor med empati!

>Tack för människor med empati!

>Tack för människor med empati!

>

Idag delas ett allroundpris ut på en hundklubb i Sverige. En person, vars älskade hund dog 2010, ville instifta ett speciellt pris till minne av sin hund. Det blev inte vilket pris som helst, utan alltså ett allroundpris. Vilken fin tanke och vilken bra idé! Detta pris får man inte för att man tävlar och vinner, vilket annars är den vanligaste anledningen till att man får ett pris. Nej, det här priset får den som är riktigt engagerad i sin hund och nyfiket provar på så många olika sysselsättningar som möjligt. Man behöver varken vara särskilt bra, ha tävlat eller ha vunnit något. Det viktiga är att man vill prova på många aktiviteter med sin hund.
Jag är inte förtjust i tävlande, vilket kan kännas underligt i en tid då allt vi människor företar oss handlar om ett mätande och tävlande. Jag tror att vår värld skulle vara bra mycket bättre om inte tillvaron sågs som tävling och sport. Det finns undersökningar som tydligt visar att empati och tävling inte går särskilt bra ihop. Egentligen är inte det så svårt att inse – om det är viktigt för mig att vinna är det samtidigt svårt att ha omtanke om andra och önska dem det bästa. När någon vinner måste andra förlora. Idag syns bara den som vinner och alla andra är förlorare.
Vi pressar oss själva, vi pressar våra barn och vi pressar våra husdjur i olika tävlingar. Varför? Är det inte bättre med ett samhälle där man inte behöver känna sig som en förlorare och sämre än den som kom före? Där målet istället är en god självkänsla för alla, en självkänsla som innebär att man inte har något behov av att tävla. Visst kan det vara en utmaning att utvecklas och bli bättre på något. Men det innebär inte att man måste tävla mot andra för det.
Vart tog glädjen vägen och vart tog tanken om att det viktiga är att vara aktiv för att må bra och ha roligt? Måste man tävla för att vara aktiv och jobba med sin hund? Vilken tur att det fortfarande finns de som känner lyckan av att bara göra något kul tillsammans utan krav på resultat! Vilket föredöme att lyfta fram en person som strävar efter att uppnå glädje och meningsfull samvaro!

 

Kommentarer ( 3 )

 • K.Malm

  >Hej Sofia! Tack för din kommentar och tips om din blogg! Bra med balanserade råd till hundägare med tanke på smittorisken. Men du gav mig idén att titta runt lite mer på nätet och det gav mig ett uppslag till nästa inlägg. Tack för det!
  Med vänliga hälsningar
  Kerstin

 • Thank you for a nice approach on dogs, and for sharing it.

  Here’s how I ”stumbled” on you: An example of reverse logic actually working:

  A while ago I went to a seminar on ”stress in dogs at the training grounds”.
  I did not know the speaker.
  It turned out to be a disaster, he spend a day fumbling around using P+, without beeing able to define it (properly anyway…) and the likes….
  OK at a piont the speaker told us that he had been at a seminar with you, and he was very sarcastic about it, you were, to say the least: Incapable.
  I was there in the back row thinking: ”Well, your’re pretty bad yourself, dude, so maybe this K. Malm is actually worth checking out. If you don’t like her, there’s a good chance that I will”

  I went home and read your book.

  THUMBS UP!

  Birgitte