Siri – den empatiska och glada lilla hunden

Siri – den empatiska och glada lilla hunden

Siri – den empatiska och glada lilla hunden

Idag är det på dagen fem månader sedan Siri dog. Jag har mist flera hundar tidigare men har aldrig varit med om en sorg som varit så svår. Det har inneburit två saker för mig. För det första kändes det uppenbart att jag behövde bearbeta sorgen mer än jag gjort efter andra hundar. För det andra blev jag mycket nyfiken på vad det var som låg bakom denna starka sorgereaktion. Jag har arbetat med relationen mellan hund och människa i många år och just människans behov och känslor har nästan intresserat mig mest. För egen del har det medfört att jag arbetat med mig själv och analyserat mina personliga känslor och motiv till att leva med hundar. Vad var det då som plötsligt hände när Siri dog?

Uppenbart är att Siri var förhållandevis ung, bara sex år när hon mycket plötsligt blev sjuk och dog inom två månaders tid. Det var en chock och en maktlöshet som jag inte upplevt med någon annan hund tidigare. Bara åtta månader innan Siri blev sjuk hade vi mist Tickan, vår äldre hund. Även det spelade naturligtvis in, för nu blev tomheten enorm när ingen hund fanns kvar i huset. Dessutom hade Siri varit ett sådant stöd och till stor tröst när Tickan dog. Allt detta insåg jag ganska snabbt, men ändå förvånade det mig att känslorna var så starka och svåra att bearbeta.

Det blev en spännande resa genom mitt liv- hundar jag haft tidigare, barndomen, förhållandet till mina barn, ensamhetskänslor, skuldkänslor och mycket annat. Bitvis mycket jobbigt, men väl värt arbetet. För det handlar om en form av arbete, både med sig själv och med sorgen i sig. Jag har samtidigt lärt mig ett effektivt sätt att bearbeta sorg som jag hoppas att jag i framtiden ska kunna använda för att hjälpa andra i liknande situationer. Jag har också, i mitt huvud, skrivit boken om Siri under denna tid. När den är klar tror jag att den hjälpt mig ytterligare och jag hoppas att den kan komma många andra till nytta och glädje. Tack Siri, du var en fantastisk liten hund som spred mycket glädje och tröst. Kanske kan du även efter din död vara till hjälp för dem som behöver det.

Kommentarer ( 4 )

 • Ulla-Britt

  Lilla glada, snälla Siri – vi är glada att vi fick lära känna henne och killarna älskade henne. Jag ser fram emot ännu en viktig bok.

 • Sara Öberg

  Ja lilla fina Siri, så sorgligt att hon inte är med oss mer. Tom-tom saknar sin promenadkompis också tror jag, han tyckte om henne, som inte var för på utan bara vänlig. Sänder julhälsningar till er!

  /Sara och Tom-tom

 • Också vi saknar kära Siri väldigt mycket. Vilken glädje hon spred och vilken tillgivenhet hon visade oss och våra hundar Baron och Falstaff! I våra hjärtan lever hon för alltid som den underbara hund hon var.

 • Ginger och Anders

  Vi är med dig i tankarna. Att förlora en vän, med så stor inverkan som en hund har på oss människor, är det svåraste man kan utsättas för, enligt oss. Men detta med att skriva av sig sin sorg och även kunna få en bearbetning av den och sedan ge ut en bok om det svåra ämnet, är något som behövs tror vi. Vi uppskattar ditt initiativ och håller på dig med ditt fina språk som du har i dina böcker.
  Det behövs fler människor med den starka empati, som du har för djuren.

  Kramar