Sinnesro och styrka för själen

Sinnesro och styrka för själen

Sinnesro och styrka för själen

 

En av de finaste texter jag vet är den så kallade Sinnesrobönen. Jag har lärt mig att den är skriven av den helige Franciskus av Assisi, som levde på 1200-talet och också är djurens skyddshelgon. Men en del hävdar att den är skriven av teologen Reinhold Niebuhr, så sent som 1926. Oavsett vem som skrivit den, är den bland det bästa som skrivits. Jag kan verkligen rekommendera att meditera över vad där stå, försöka ta in hela vidden och få möjlighet att känna sig stärkt i sin själ.

 

Gud, ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden.

 

Låt dock aldrig min sinnesro bli så total
att den släcker min indignation
över det som är fel, vrångt och orätt.
Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder
och vreden slocknar i mitt bröst.

 

Låt mig aldrig misströsta
om möjligheten att nå en förändring
bara för att det som är fel är lag och normalt,
att det som är vrångt och orätt har historia.

 

Och låt mig aldrig tvivla på förståndet
bara för att jag är i minoritet.
Varje ny tanke startar alltid
hos en ensam.

Kommentar

  • Mette Ekern

    Her er det mye visdom, og vi mennesker kan alltid komme lengre :) Det første verset har jeg sett i mange sammenhenger, jeg ble derfor overrasket og glad over at det var mer! Dette må jeg lese flere ganger, og det må få tid til å synke.