Pudelns kärna

Pudelns kärna

Pudelns kärna

Nu har debatten om hårda kontra mjuka metoder tagit fart igen efter måndagens Kvällsöppet. Visserligen hamnar diskussionerna på en nivå som har ytterst lite eller inget med sakfrågan att göra. Men det blev i alla fall nytt bränsle till att diskutera vem som egentligen är bäst, att svenskar är avundsjuka på dem som lyckas och huruvida man kan jämföra vargar – hundar – barn eller inte.

Vi kan debattera hur länge som helst hur vi ska träna och behandla hundar. Det kan handla om uppfostringssyfte eller när det blivit svårare problem för ägaren, t ex att hunden gör kraftiga utfall. Alla vet att man kan träna på vitt skilda sätt och få resultat.

När man använder sig av bestraffningar och obehag för hunden får man resultat. Det går vanligen snabbt och ser imponerande ut för den som tittar på. Att resultaten sedan mycket ofta är övergående är en annan sak. När ägaren och hunden kommer hem till sin vardag, vill det mycket till för att det ska fungera lika bra. I många fall har man då också skapat en bestående psykologisk skada. Beroende på vad man gjort med hunden och vem som gjort det, kan skadan vara av olika slag. Hundens tillit till människor kan ha minskat, hunden kan uppleva rädsla eller oro, hundens aggressiva beteende kan ha undertryckts men ökat i sin kraft för att ta några exempel.

Att det finns personer som kan uppfostra och träna en hund med positiv förstärkning och utan obehag för hunden är också uppenbart. Det är inte alltid lika enkelt och jag skulle säga att det ofta kräver en annan skicklighet och mycket tålamod. I de flesta fall blir det inte lika snabba förändringar av hundens beteende, men utan tvekan går det om man vill. Fördelarna är dessutom många, den absolut största är att man inte tillfogar hunden obehag, frustration eller smärta. Då behöver man inte heller riskera att detta kommer att dyka upp som nya problematiska beteenden.

Men är detta intressant? Ja kanske till en viss del, men det är inte kärnfrågan. Det som ytterst avgör vad vi tycker är våra värderingar, inte vad vetenskap eller självutnämnda experter säger. Vad är det som gör att vi tar till oss och vill använda det ena eller andra sättet att träna vår hund? Det är en frågeställning som vi skulle våga uppehålla oss mer runt. I förlängningen har den mycket stora konsekvenser för vilket samhälle vi kommer att få.

Kommentarer ( 14 )

  • Maria Yttermyr

    Exakt precis så! Tack Kerstin!

  • Karin Augustsson

    Fantastiskt välformulerat! Tack!

  • KeesAnette

    Kerstin !
    Som alltid… slår du huvudet på spiken!!!
    Har skrivit om eran bok ”Känn din hund- och dig själv ”
    i keesblaskan. Hoppas att på så sätt kunna hjälpa till att få keesfolket att få upp ögonen och börja tänka hund själva.
    Kram KeesAnette

  • Som vanligt är jag lika imponerad av det du skriver! Du lyckas alltid nå ”pudelns kärna”! :)

  • Therese

    Mycket klokt skrivet och väldigt tänkvärt och sant.

  • Eva-Charlotte Ramneborg

    Suveränt skrivet och så sant!

  • Instämmer av hela mitt hjärta och hela mitt förstånd med alla tidigare kommentarer!

  • Eva Bertilsson

    Tack Kerstin!

  • Elisabeth Magnusson Rune

    Så sant så.
    Får också en känsla av att den ”mjuka” sidan har många högutbildade anhängare som tar till sig etologi, psykologi, forskningsrapporter, mm medan den ”hårda” sidan lite kör på i gammal grov stil ”så här har vi alltid gjort” och bläää för forskning, teori, mm. Kan det vara så illa?

  • Tack för de välformulerade raderna! Ska genast dela dela =)

  • Suzan

    Du har en unik förmåga att sätta ord på det man känner och få det att bli självklart. Känner också att kärn frågan handlar om varför man väljer ett visst sätt att uppfostra sin hund på och vilken syn man har på sin hund. Egen insikt och mognad, en vilja till större medvetande. Jag kan också känna med de rädda och frustrerade hundägare som trots ”mjuka” metoder inte lyckas få ordning på utfall och som därmed känner sig hjälplösa. Bort med quick fix programmen och fram med verkligheten.

  • Pingback:TV-debatten efteråt | Oliversson – 100% etik & förstärkningsträning