Gott Nytt År!

Gott Nytt År!

Gott Nytt År!

Nu är det nytt år och jag har en önskan, samma önskan som jag har varje nyår. Jag önskar att vår förståelse för djuren ska bli större det kommande året.En djupare och verklig förståelse som bygger på empati och en insikt om deras känslor. Bara en sådan förståelse kan leda till att vi börjar se på dem och behandla dem på ett respektfullt sätt.

Jag läste för några veckor sedan en liten notis i en lokal tidning. Det handlade om några älgar (en älgko och hennes två fjolårskalvar) som blivit en plåga då de kom in i ett samhälle med jämna mellanrum. Den lösning man hade tänkt ut var att skjuta en av kalvarna, för efter det trodde man att de andra två älgarna skulle hålla sig undan. Men resultatet blev inte som man hade tänkt. Istället kom älgkon och den kvarvarande kalven tillbaka som tidigare och var nu dessutom aggressiva.

Hur tänkte man här? Hur skulle människor ha reagerat i en liknande situation? Var det inte ganska självklart, med lite känslomässig insikt, att risken var stor att älgarna skulle komma tillbaka? Nu hade de ju dessutom mött fientlighet och upplevt fara för livet, varför skulle de då inte vara aggressiva? Ja, inte var det någon med empati och förståelse för hur djur (och människor) fungerar som tänkte ut och genomförde det här.

Inga kommentarer

Kommentarer är stängda.