En ny förändrad människa

En ny förändrad människa

En ny förändrad människa

När jag sitter och ska skriva brukar jag ibland hitta på annat. Vissa dagar är det väldigt lätt att övertyga sig själv om att göra det man egentligen inte hade tänkt. Som idag när jag skulle skriva på Siriboken, jag hade till och med fått god inspiration från en god vän på förmiddagen. Ändå sätter jag mig och läser i gamla tidningar som länge legat på mitt skrivbord för att jag vid tillfälle skulle titta i dem. Tydligen var det rätt tillfälle idag på eftermiddagen.

Kanske var det ändå inte fel, kanske var det något som sa mig att jag skulle börja bläddra i just den där tidningen. Plötsligt insåg jag nämligen att jag hittat något riktigt viktigt, för mig just då. Jag ”drabbades” av en sådan där insikt, när det man vetat länge faller på plats och införlivas inom en till en total klarhet i ett större sammanhang. Det händer inte så ofta men är en märklig och fascinerande upplevelse när det sker.

Jag läste en intervju med Tom Regan, en av vår tids stora djurrättsfilosofer. Han beskrev hur han med åren (nu ca 75 år gammal) har kommit fram till att vi behöver en ny förändrad människa. Det är oerhört svårt, eller omöjligt, att bara ändra våra vanor. Vi vet att vi av många skäl till exempel borde minska eller helt sluta med vårt köttätande, behandla alla levande varelser med respekt och sluta flyga runt jordklotet. Men detta, liksom mycket annat som vi borde, är näst intill omöjligt att åstadkomma. För det kräver en människa med sann empati, det vill säga en mycket större empatisk förmåga än de flesta av oss har nu.

Med Tom Regans egna ord: ”Människan kommer att inse att vi är här för att skydda och bevara, inte för att exploatera. Att vi är här för att bygga upp, inte för att plundra. Att vi är naturens beskyddare, inte dess härskare. Och istället för att fråga: vad kan jag göra för mig? kommer det att komma en tid när frågan lyder: vad kan jag göra för dig? För dem som behöver hjälp, de fattiga, de handikappade, de mindre lyckligt lottade, de hemlösa, de som svälter. Den nya människans kall i livet kommer att bli att hjälpa dessa, och där finns djuren inkluderade.” Ur Djurens Rätt, nr 4, 2009.

Kommentarer ( 2 )

  • Som man brukar säga: ”Charity begins at home”. Det betyder att förändringarna måste börja med MIG SJÄLV! Innan alla andra förändras måste var och en av oss rannsaka och ta tag i SIG SJÄLV. Vad gör JAG för att ”skydda och bevara”?

  • rasism, sexism och artism -allt är samma sak. Vi kanske har börjat jobba med de två första…..