Att njuta som vegan

Att njuta som vegan

 

Vegansk fika i Italien

Jag har varit vegetarian sedan jag var 16 år och för några år sedan tog jag det steg jag länge velat ta och blev vegan. Livet som vegan är annorlunda än livet som vegetarian. Att vara vegetarian är idag helt accepterat, många gånger till och med rätt och ”inne”. Men att vara vegan är i många sammanhang att bryta normen för mycket och det måste man lära sig att leva med. Det känns konstigt att inse att man för vissa är någon form av ”aktivist” och för andra utmanar hela deras livsstil och väcker starka känslor utan att man sagt ett enda ord. Både intressant och ibland rätt jobbigt.

 

Det var därför en fantastisk upplevelse att resa en vecka i Italien på en helt vegansk resa. Vilken känsla att resa med andra med liknande värderingar och inte en enda gång behöva bekymra sig för vad man skulle äta. Vi bodde på ställen som antingen var veganska eller där det var självklart att laga och servera vegansk mat när någon frågade efter det. Vi besökte restauranger, caféer och glassbarer med den mest underbara mat och de smaskiga godasker man kan tänka sig. Att maten behöver vara tråkig eller begränsad när man äter veganskt är verkligen en myt. Den är tvärtom mycket varierad, vacker och välsmakande, förutom att den ofta är nyttig.

För mig var något av det mest fantastiska att kunna fika ute, för det saknar jag i Sverige. Jag förstår inte varför så få caféer har goda veganska bakverk, eftersom det är så enkelt att göra. Vi startade resan i Turin och där var vi på ett enastående veganskt ställe med så många bakverk och godsaker att jag aldrig sett något liknande. Förutom alla kakor och efterrätter, kunde man också beställa mat och handla massor av olika veganska produkter i deras butik. Turin verkar vara ett ställe för veganer och tydligen vill borgmästaren i Turin göra staden till landets första veganska/vegetariska stad.

Första rätten av tre

Sedan jag blev vegetarian på 70-talet är utvecklingen och förändringen enorm. Då fick jag oftast bara utesluta köttet och äta resten, det vill säga potatis och lite råa eller kokta grönsaker. Nu finns så många bra produkter, för att inte tala om böcker och tidningar med finfina recept på riktigt god och enkel vegansk mat. Jag har också alltmer insett hur många människor som lever veganskt. Trots att man i Sverige kan få en känsla av att man som vegan är en ovanlig och lite besvärlig person, har man gott sällskap av massor med människor runtom i världen.

Jag vill avsluta detta inlägg med ett recept på en enkel efterrätts- eller fikapaj. Det stora problemet hemma hos oss är att det vi lagar också behöver vara glutenfritt. Att göra god glutenfri vegansk mat och fika kan ibland vara en rätt stor utmaning. Därför är jag glad för min superenkla och jättegoda smulpaj. Eftersom jag inte har något exakt recept utan brukar ta lite på känn, får den som vill prova göra detsamma.

I botten på formen lägger jag den frukt eller bär som jag vill ha. Det kan t ex vara äppleklyftor och kanel, blåbär och/eller andra bär eller rabarber. Om jag tycker att det passar till frukten/bären jag valt, river jag mandelmassa över dem. Det är väldigt gott om det är äpplen, men funkar också bra med många bär. Sedan blandar jag (glutenfria) havregryn (ca 2 dl), rårismjöl (ca 2 dl), mandelmjöl (ca 1,5 dl) och havremjöl (ca 1 dl) med råsocker (ca 0,5-1 dl, beroende på mängden mandelmassa). Denna blandning smular jag ihop med mjölkfritt margarin (ca 175 g) till en grynig massa som jag strör ut över frukten/bären. Sedan är det bara att grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Det blir inte särskilt mycket färg på pajen, vilket jag lärt mig beror på att den är glutenfri. Ät den gärna ljummen med vaniljsås (finns jättegod på havre eller soja) eller glass (finns idag massor av veganska sorter och smaker).

Veganska småkakor

Bakverk av alla slag

Kommentarer ( 3 )

 • Julia lång

  Helt fantastiskt att höra kerstin! Din syn på djur är inspirerande och beundransvärd.
  Att du nu är vegan får en annan att bara älska dig mera!
  Testa även om helt vegnska foder till Holly som finns på markanden så är du komplett!

  • Kerstin Malm

   Jo, om det är okej för henne har vi tänkt att ge henne det alltmer. Men samtidigt känns det inte helt bra eftersom hon inte är van vid det sedan tidigare och inte är särskilt förtjust. Hon är dessutom lite känslig med att äta överhuvudtaget, vilket gör det än mer svårt att bara börja ge henne veganskt :)

 • Kajsa Olsson-Gustaver

  Tack för att du delar med dig av din kunskap och vishet. Jag slutade äta kött 1980 men känner mer och mer att det drar åt veganhållet. Däremot har jag svårt att tänka mig att tvinga mina hundar att bli veganer.