Apropå kvinnodagen

Apropå kvinnodagen

Apropå kvinnodagen

En av mina stora visioner har visats sig vara att hålla igång min blogg och göra regelbundna inlägg. Det har periodvis varit svårt, men nu är det dags att ta nya tag. Vad kan då vara lämpligare än att starta om på den internationella kvinnodagen.

Inte nu för att kvinnofrågor är något som jag direkt arbetar med, men det finns ofta paralleller inom olika områden. När jag idag satt på tåget och läste i ett par dagstidningar, var det uppenbart. Det handlade om hur kvinnor förtrycks och misshandlas på många håll i världen. Det handlade om ett behov av att utöva makt mot någon, som ofta drabbar kvinnor. Men det drabbar också djur, inte minst hundar.

När jag för en tid sedan var på en retreat, hittade jag en bok som jag läst i många gånger sedan dess. Jag vill citera några rader ur den, då den skildrar detta så bra. För det handlar egentligen inte om kvinnor och män, utan framförallt om rättvisa i ett större perspektiv. Detta oavsett om det är kvinnor, män eller djur som är förtryckta och behandlas illa.

”Bara ett fåtal människor klarar av att ha makt utan att insjukna i den. Därför borde endast tillräckligt mogna människor få utöva makt. Sann makt är att tjäna andra, att rättvist dela det gemensamma goda. Sann makt är att ha inflytande. Ett inflytande som leds av kärlek, rättvisa och ödmjukhet, inte av en önskan att skaffa sig egna förmåner.”

Ur boken Iakttagelser i själens landskap av Tommy Hellsten & Christer Åberg, Cordia 2004.

Kommentarer ( 2 )

  • Mycket intressant och tänkvärt inlägg, helt klart värt att diskutera. Men visst finns frågetecken, mest kring själva citatet. Vilka människor är ”tillräckligt mogna”? ”Sann makt” är definierat (om än något flummigt) men vad kännetecknar osann makt? Att ”ha inflytande”- det är ett vagt och oklart begrepp, tycker jag. Ja, det här väcker funderingar. – Trevlig helg önskar vi

  • Mette Ekern

    Kloke ord, til ettertanke og til å samle på. Jeg vil bare tilføye barn som noen som også er utsatt for negativ maktbruk som vold og mishandling. Som lærer gjennom mange år har jeg selv sett det. De tyngste stundene jeg har hatt som lærer, har vært når jeg har sett og forstått hvor urettferdig det kan være, noen får foreldre som aldri skulle hatt barn.