Varför tål inte hundvärlden att vi har olika åsikter?

Varför tål inte hundvärlden att vi har olika åsikter?

Varför tål inte hundvärlden att vi har olika åsikter?

Det är en fråga som jag funderat över i många år. Personligen har jag inga problem med att andra inte tycker som jag. Men i hundvärlden finns många som inte tål att andra tycker annorlunda. Då går de i taket, försöker censurera eller låtsas som om vederbörande inte finns.

Mentalitet är ett sådant laddat område som är så fyllt med prestige att det inte tål att vi kan tycka olika. Idag är det rätt många som har en del kritiska tankar om mentalbeskrivningar. Det borde vara självklart att ha en öppen och tolerant inställning och därmed tillåta andra att framföra sina åsikter.

För mig handlar det om värderingar. Jag har i denna fråga inget behov av att debattera och argumentera utifrån fakta och logik. Det är enklare än så – för mig är mentalitetstänkandet inte förenligt med ett empatiskt synsätt på levande varelser. Jag vill försöka förstå en hund utifrån hela individen, inte utifrån det beteende jag ser vid ett enskilt tillfälle. En individ är dessutom inte bara sitt beteende, utan mycket mer än det.

Vi älskar våra hundar för helt andra värden än de syn- och mätbara beteendena. Vi älskar dem för att de är de individer de är. Vi älskar dem för att de får oss att känna som vi gör – älskade och accepterade som vi är och närvarande i stunden genom deras totala närvaro.

Kommentar

  • Jeanette

    Mycket bra skrivet tycker jag :)