Våga vara den hundägare du är

Våga vara den hundägare du är

Våga vara den hundägare du är

MINOLTA DIGITAL CAMERAJag har tidigare skrivit om att det behövs mod för att känna med andra levande varelser. Modet behövs för det gör ont när vi känner djup empati med någon som har det svårt. Det behövs också för att vi ska våga visa andra medkänsla, för i samma ögonblick vi gör det blir vi mycket sårbara. Just vår sårbarhet och våra skamkänslor är så svåra att inse vidden av, men de är nyckeln till förståelsen av oss människor. Brené Brown har i sina böcker och i ett omtalat TedTalk visat det på ett insiktsfullt sätt.

De flesta av oss vill vara ärliga, modiga och stå upp för det vi tror på, och alla har vi sannolikt en stark längtan efter djup samhörighet med andra levande varelser. Men vi lever ofta på ett sätt som helt motverkar vår önskan och längtan. Redan från barnsben sätts mallarna upp – visa inte känslor för då är du svag och kan bli retad; visa bara upp en perfekt fasad; var duktig, tävla och vinn, och inte minst – utnyttja andras sårbarhet för att komma upp dig.

Allt handlar om att vi alla skäms för att vi är otillräckliga och inte perfekta. Men vår livsstil lurar oss på allt vi verkligen längtar efter. Vi måste visa oss som vi är och vara sårbara om vi vill leva ett helhjärtat liv och komma andra så nära att vi får uppleva verklig gemenskap och samhörighet. Vi behöver känna på djupet att vi duger och att vi tycker om oss själva som vi är med våra fel och brister. Det är något helt annat än den påklistrade attityd som idag gäller där man minsann inte ska skämmas för sig, utan visa upp sig och hur bra (=perfekt) och lyckad man är.

Som hundägare är vi mycket sårbara, vilket gör det till ett bra tillfälle att öva oss i att visa oss som vi är. Där behövs modet, modet att hellre visa sig som en empatisk och kännande hundägare med en glad hund än en som drivs av kravet på en perfekt yta som uppnås genom träning, hårdhet och total kontroll.  När vi visar att vi känner starkt för vår hund, när vi blottar våra känslor och vår oro, utsätter vi oss för risken att andra ska utnyttja vår sårbarhet. Kritiska nedsättande ord om oss som hundägare eller förlöjligande av kärlek och omsorg om vår hund är typiska metoder som används. Syftet är att få oss att skämmas och genom det växa själv, d v s klassiska makt- och härskartekniker.

Genom att bli medveten, fortsätta vara empatisk och visa sårbarhet kan vi känna större samhörighet med andra, bli lyckligare och mer tillfreds med livet. En sådan djupare glädje går enligt Brené Brown aldrig att uppnå för den som eftersträvar den perfekta ytan, gömmer sin egen sårbarhet och utnyttjar när andra visar sig som de är.

Inga kommentarer

Kommentarer är stängda.