Modet att följa sitt hjärta

Modet att följa sitt hjärta

Modet att följa sitt hjärta

Fortsättning från tidigare inlägg …

Det kan ibland kännas tungt och ensamt att följa sin egen väg, med då finns ändå på olika sätt alltid tröst och stöd att finna. En sådan känsla av visshet att jag går rätt och någon form av djupare samhörighet kände jag för en tid sedan när jag läste om en undersökning. Den handlade om vad människor ångrar mest av allt på sin dödsbädd. Enligt undersökningen visar det sig att man är grundlurad om man tror att pengar, framgång, popularitet och att vara känd är det viktigaste här i livet.

Undersökningen är gjord av en sköterska (Bronnie Ware) i Australien som arbetat många år med döende människor de sista 12 veckorna av deras liv. Hon har nu skrivit en bok som heter The Top Five Regrets of the Dying. Det finns en mycket stor överensstämmelse när det gäller vad människor ångrar i denna situation. Som nummer ett kommer en önskan att de hade haft modet att leva ett liv som hade varit sant mot dem själva istället för att ha gjort vad andra förväntade sig. Därefter kommer, särskilt för män, en ånger över att de arbetat för mycket. Sedan önskar många att de hade haft modet att visa sina känslor, att de hade hållit mer kontakt med sina vänner och att de skulle ha varit gladare.

När livet går mot sitt slut visar det sig att vi alla är varandra väldigt lika. Tillräckligt långt fram i livet gäller att samma saker är viktigast för i stort sett alla människor. Att utvecklas och mogna är sannolikt att inse vad som är viktigt och hur man ska leva, både för sin egen skull och gentemot andra. Ju tidigare i livet vi inser det, desto mindre svår blir ångern och ångesten när vi står inför slutet av vårt liv. Vi blir aldrig lyckliga om vi inte hittar våra drömmar och försöker uppfylla dem av rädsla för att inte vara andra till lags. Men rädslan för att sticka ut och att vara annorlunda får oss ofta att inordna oss i något som inte känns bra i våra hjärtan.  Istället blir den bestående känslan att vi har levt någon annans liv och låtit oss styras av andras förväntningar. Då kommer en enorm besvikelse och sorg den dagen vi inser detta och det är för sent.

Fortsättning följer ……

Kommentarer ( 3 )

 • Tina

  Va bra skrivet, något att tänka på.

 • Bella

  Snubblade in här, googlade på ”att följa sitt hjärta”..

  Jag är en person som alltid försöker följer mitt hjärta oavsett om alla i min omgivning säger nej, ”gå en annan väg, gör ett annat val”, 9 av 10 ggr följer jag mitt hjärta!

  Däremot känner jag andra i min närhet som är rädda för att följa sitt hjärta, och väljer helt annat liv än vad de egentligen säger att de vill.

  Jag kan inte förstå varför….det gör mig ledsen i mitt hjärta!

  • Kerstin

   Ja, det finns många vägar att hitta bloggar på :-)

   Det känns bra att höra någon som försöker följa sitt hjärta, för visst är det svårt många gånger. Men som du säger så blir man ledsen både de gånger man efteråt inser att man inte gjorde det man egentligen visste var ”rätt” och för andra som man ser inte verkar följa sitt hjärta. Att göra det som är lättast i stunden är ju inte det som gör att man mår bäst på sikt.