Lag för mindre medkänsla

Lag för mindre medkänsla

Lag för mindre medkänsla

I dagens Aftonbladet finns en debattartikel som anknyter till mitt senaste blogginlägg. Den handlar om moderaternas förslag att förbjuda tiggeri. Debattörerna är, liksom jag, mycket kritiska till förslaget. Som de skriver så kommer det att slå mot de människor som redan har det allra sämst i vårt samhälle. I de fall det finns organiserade ligor bakom tiggeriet, är detta redan idag kriminellt, så av den anledningen behövs ingen ny lag. Det behövs bara mer resurser till polisen att hitta dessa ligaledare.

Men min tanke går tillbaka till empatin och att våga känna när vi ser att andra har det mycket svårt. Jag menar att det är det allvarligaste som händer just nu – en avtrubbning av vår medkänsla och förmåga att känna empati. För vad är detta lagförslag annat än ett sätt att skydda människor från att må dåligt när de ser tiggare och fattiga ute på gatorna? Redan när diskussionerna om att pengarna går till ligor och att den som ger till tiggare blir lurad, kan vi med gott samvete sluta skänka. Ingen vill känna sig lurad och genom det kan vi också titta på tiggaren med andra ögon, nästan som en brottsling. Våra naturliga känslor av empati har ersatts av logiska resonemang igen.

Om vi nu går ytterligare ett steg och förbjuder tiggeri, kan vi helt klara oss undan känslor av medkänsla och dåligt samvete. Samhället har ordnat det för oss och avtrubbningen kan gå ännu fortare. Ibland undrar jag om det bara är oförstånd och bristande medkänsla som ligger bakom sådana här förslag. Eller är det en medveten strategi, men då tror jag inte att den som föreslår det förstår innebörden på lite längre sikt. För vem vill leva i ett samhälle med människor som förlorat sin förmåga till empati?

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article16025278.ab

Inga kommentarer

Kommentarer är stängda.