Hund i bur bryter mot lagen

Hund i bur bryter mot lagen

Hund i bur bryter mot lagen

Bild ur boken Farliga hundarJag fick en fråga om hur det fungerar, rent lagligt, med att ha sin hund i bur i Sverige idag. Det är tyvärr vanligt att man i hundprogram på tv och i olika artiklar uppmuntrar, och t o m uppmanar, hundägare att träna sina unga hundar att vara i bur för att man senare ska kunna använde detta. Jag tycker det är ett angeläget ämne att lyfta av flera anledningar. En anledning är naturligtvis själva djurskyddsproblemet, men det tänkte jag lämna just nu och istället ta upp ett par andra aspekter.

Tänk er situationen med ett program om bilar och bilkörning, där programledaren eller någon som intervjuas säger följande: ”När jag kommer till en sträcka med 70 km/tim och jag anser att det går att köra fortare, då kör jag 100 istället”. Jag tror att det programmet ganska snabbt skulle bli anmält, då det är helt klart att man i tv och andra medier inte kan uppmuntra lagbrott eller framställa det som det riktiga. Medierna har ett samhällssansvar som gör något sådant helt oacceptabelt. I en demokrati får man finna sig i de lagar som finns och arbeta för en förändring på annat sätt om man vill ha det.

Sedan 2008 är det helt förbjudet att ha sin hund i bur, förutom vid mycket tydliga undantag (utställning, tävling och jakt), och vid transport i bil eller annat fordon (http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001024/1242046873606/2008-005.pdf). Tyvärr verkar alltför få veta att det är så och av dem som vet det verkar många strunta i det. Ibland påpekar någon att valparna måste tränas om de senare i livet ska kunna vara i bur. Det låter kanske logiskt, men oftast anar jag något annat bakom ett sådant uttalande. För om man menar allvar med det, bör man först berätta vad lagen säger, för att därefter påpeka att det bara är de som ska ha sin hund på utställning, tävling eller jakt som det gäller. De flesta som använder transportbur i bilen behöver normalt sätt inte träna sin hund i att kunna vara i en liten bur inomhus.
 
Det finns påtagliga skillnader i fråga om fortkörning och hundar i bur, och det är risken att överhuvudtaget bli fast för brottet och vilka påföljder lagbrottet kan få. Många drar sig för att köra för fort, då risken är förhållandevis stor att bli tagen av polisen. Risken att skada eller döda någon annan person kan också verka avskräckande. Att hålla sin hund i bur i sitt hem är nästintill riskfritt i fråga om upptäckt och att myndigheterna ens skulle bry sig. Uppfattningen om vad en hund är, pryl eller individ, spelar in när det gäller skadan lagbrottet kan orsaka. Men är det så vi vill ha det? Borde inte vi hundägare vara måna om att vår och hundens status ökar i samhället? Genom att förhålla oss seriöst till de lagar som finns, oavsett vad vi tycker om dem, bidrar vi till att bli tagna mer på allvar och att hunden betraktas som en levande varelse och inte en pryl som vi kan göra som vi vill med.
 

De som är ansvariga för tv-program och tidningar där lagbrott uppmuntras bör nog ta sig en funderare. Även om det ”bara” gäller frågor om hundar, är principen densamma i ett samhälle. Det handlar om moral och man kan givetvis inte förespråka ett handlingssätt som går direkt emot gällande lagstiftning.  Detsamma måste gälla för alla ”hundexperter” som strävar efter en seriös framtoning.

Kommentarer ( 18 )

  • Lisa Matsson

    Vad bra att du tar upp detta! Jag har själv varit på en vän vars arbetskamrat håller sin schäfer i bur på jobbet. Motiveringen till det är att personen i fråga hållt hunden instängd i köket på jobbet men att hunden lyckats öppna dörren och springa ut i affären. En djuraffär, dessutom. Så den hunden sitter alltså i buren 2-4 timmar i taget varje dag, hela dagar, med bara korta kisspauser däremellan. Min vän har berättat att hunden verkar trivas i buren, han lägger sig direkt när han gått in där, till skillnad från när han är lös. Då uppfattar min vän hunden som ”mycket mer stressad”… Tortyr, är vad den hunden utsätts för. Men eftersom han verkar ”lugn” när han är i buren tolkar de det som att han trivs… Hon sa också att han har fått ”välja” många gånger, men när matten säger åt honom att gå in i buren gör han det. Jag, som har collie, vet av egen erfarenhet att vissa individer lyder blint för att de känner en psykisk press från sin människa. De hundarna lider i tystnad, ”offrar” sig för att de har en så stark ”Will to please”. Så får man en hund som mår dåligt utan att man som människa förstår varför, och har skadat hundens tillit på köpet. En positiv trend som jag lagt märke till angående ökad buranvändning är att fler och fler ser till att ha hunden i bur under bilresor. Enligt min erfarenhet var det tidigare mest folk som alltid var på SBK-områdena som faktiskt hade hunden i bur i bilen. Hundar som inte aktivt tränade/tävlade på brukshundklubben åkte sittande på sätet eller i bagageutrymmet. Att påpeka att buranvändning i hemmet är olaglig om burdörren är stängd har inte hjälpt mycket… Usch, Sveriges hundhållning tycks på vissa sätt närma sig t ex USAs. Hundar är inga saker som går att stänga in i en låda för att det är enklare för människan.

    • Kerstin

      Jag håller med dig, som jag ser det fungerar det så som du skriver. Många upplever att hunden blir lugnare och mår bättre, men ofta skulle jag säga att det handlar om en passivicering som inte är bra för hunden. Dessutom är många hundar, precis som du skriver, måna om att vara till lags och lyda så det är svårt att säga vad de egentligen själva vill och mår bra av. Men visst är det bra att fler använder bur i bilen, det är så att säga ett nödvändigt ont eftersom det är direkt livsfarligt att ha en hund lös i bilen.

      Tack för din kommentar och håll gärna igång denna diskussion!

      Kerstin

  • Emma

    Läste lite å vist håller med er men jag har min hund i bur DOCK kan han både gå ut ur sin bur och gå i i sin bur som han vill då den är av tyg och synder klippt så det inte går att låsa / stänga in honom.
    Det har blivit hans ” fri stad ” när han är fär inne vill han vara ifred.
    Jag har altid gjort så med mina hundar köpt en tyg bur och bäddat med filtar och kuddar.
    Så dom har ett helt eget krypin.
    För det är så att många hundar känner sig trygga i en bur.
    Men det menas att man inte ska låsa in dom.
    Jag hade aldrig velat ha vart inlåst.
    Men det är praktiskt när dom är vana vid sin fri stad när man exempel åker bil, tåg , flyg m.m.
    Då är dom vana vid att vara i sitt lilla mobil hem.

    • Kerstin

      Ja visst, så kan man ju använda en bur om den aldrig är stängd. Det blir ett krypin precis som andra sov- och viloplatser. Frågan är bara om de flesta som skaffar en bur ändå inte gör det för att kunna stänga in hunden. Annars finns det många sovplatser och krypin som man kan köpa eller ordna till sin hund. Som så ofta blir det en fråga om varför man gör något och hur man genomför det. För visst är det viktigt, som du skriver, att en hund har sin egen fristad där den får vara i fred. Men hunden kan ju vara fri att gå in och ut som den vill.

      Tack för din kommentar!

      Kerstin

  • Vad glad jag blir när du skriver detta! Vi tar alltid upp lagarna och även då förstås det om användande av bur på våra hundkurser och jag blir förvånad varje gång hur många som faktiskt tycker att det är rätt att hunden ska ligga i bur hemma! Hunden blir lugn, den känner sig trygg, jag vet att den inte kan äta/gnaga på elsladdar och annat olämpligt… Det brukar vara standardkommentarerna som ges.

    Men egentligen är det bara lathet från hundägarens sida. Elsladdar, skor o.liknande kan plockas bort under denna förhållandevis korta period i hundens liv. Hunden kan läras att ligga lika tryggt och lugnt i en korg, men det krävs lite mer jobb från ägarens sida och det är nog mest det som är problemet. Hunden ska helst lära sig allting på några få veckor för sedan är det inte lika roligt att jobba med den- tyvärr!

    • Kerstin

      Jag tror att du har väldigt rätt i detta att det handlar om tid och tålamod. Det kan kännas mycket enkelt, smidigt och tryggt att stänga in sin hund i en bur, t ex när man går hemifrån eller på natten om man har en ung hund som inte är rumsren. Man slipper tänka på så mycket tidskrävande träning och att vara orolig för sönderbitna saker, att det ska hända olyckor eller att hunden kanske kan bli skadad på något sätt.

      Det här är en ganska svår fråga att lösa eftersom det är en samhällstrend med quick-fix och att det ska gå att hitta snabba enkla lösningar som inte ska ta vår dyrbara tid. Det gäller att vi orka fortsätta att dels tala om vad lagen säger och dels berätta hur hundar kan påverkas av att bli instängda på små ytor.

      Vad jättebra att ni alltid tar upp lagarna på era hundkurser! Jag blir ofta förvånad över hur många som inte gör det och hur lite många hundägare (och även instruktörer m fl) faktiskt vet om vad det står.

      Tack för din kommentar!

      Kerstin

  • Malin

    Jag tycker att lagen är bra i stort sett men det finns tillfällen då jag förstår att man bryter mot den. Speciellt när man har valp. Jag har haft en del individer på mina kurser där husse/matte varit helt förtvivlade för att valpen gnagt sönder precis allting under natten medans familjen sover. Både elsladdar och annat farligt för valpen. I dessa lägen när det är fara för hundens eget liv tycker jag att man måste lösa det på något sätt tillfälligt medans valpen växer upp och de har fått en chans att träna på detta. Familjen måste får sova och valpen måste vara i tryggt förvar. Jag brukar rekommendera ett kompostgaller istället för bur om det är möjligt men en del hundar har ingen som helst respekt på kompostgaller och river ner eller klättrar helt enkelt ut. Och en del större raser får helt enkelt ett för litet utrymme när man stänger in dem i en hage av kompostgaller så då bryter man mot lagen i alla fall. Så det finns tillfällen när det är nödvändigt att bryta mot lagen. Men hundar ska absolut inte förvaras i burar av bekvämlighet.

    • Malin- jag förstår precis vad du menar men när det gäller den typen av tillfällen brukar jag istället rekommendera att ägaren plockar undan allt olämpligt i hundens rum (som förhoppningsvis är ägarens sovrum, eftersom valpen behöver känna närhet). Sedan bör de sätta upp ett kompostgaller eller en barngrind i dörröppningen. På så sätt har valpen hela rummet att röra sig i, inga lösa sladdar eller farliga saker finns kvar och med ett (eller två) galler fastsatta i dörrkarmen kommer inte ens en större hund att ta sig ut
      Alla småbarnsfamiljer gör på samma sätt under en period när barnet är så stort att det själv klättrar ur spjälsängen men är för litet att lämnas ensam. Det är inte svårare för en valpägare att genomföra det.

      • Kerstin

        Till Malin och Elisabeth

        Jag har läst era kommentarer och det är väldigt bra att ni diskuterar situationer när man kan bli tillfrågad av hundägare som upplever att de måste använda bur. Jag förstår att sådana problem som när valpar biter i allt och förstörd nattsömn kan göra att många tar till en bur. Men jag tror att det går att förklara och argumentera som Elisabeth gör i sitt svar.

        Sedan tycker jag att det är viktigt att ta upp en sak till med hundägaren i det läget. Om valpen är så svår med att bita på allting och inte sover på nätterna, behöver man fråga lite mer om hur den är och mår. Verkar den stressad? Har den stort bitbehov och för få saker den får bita och gnaga på? Är den ensam alldeles för mycket? Är den rädd och orolig på natten och skulle behöva närhet och sällskap? Det finns många frågor att ställa och det här var bara några exempel. Men det jag vill komma till är att det är ett stort ansvar för oss som träffar hundägare att få en bild av hur valpen/hunden mår och om det hundägaren berättar som problem är tecken på att hunden inte mår bra. Vi kan vara den enda chansen hunden har att få förståelse för att beteendet som den visar berättar något väldigt viktigt.

        Hälsningar Kerstin

  • Mia

    Hej!
    Har en gammal schäfer som jag inte litar på när det gäller barn och främmande folk. Vad ska jag göra när barnbarnen eller andra människor kommer på besök?
    Att stänga in honom i ett rum känns fel för han skäller och vill ut. Stänger jag dörren till hans ”krypin” så är han lugn, förmodligen för att han ser vad som händer, och jag kan vara lugn och koncentrera mig på barnbarnen eller tex sotaren en stund. Jag vill verkligen inte avliva honom då han är frisk och i övrigt en helt underbar livskamrat. Inte kan jag heller leva som en eremit eller neka barnbarnen att komma hit. Hur skulle ni ha gjort?
    // Lagbrytare

    • Kerstin

      Jag förstår att detta kan vara en svår situation. Egentligen skulle man väl vilja träna så att han skulle kunna gå att lita på och då få vara med. Men jag kan tänka att det med en gammal hund kan vara en lång och svår process. Jag tror därför att jag skulle använt kompostgaller eller liknande för att avgränsa ett rum eller del av ett rum där hunden kan vara när någon kommer hem. Då blir det en större yta än en bur (och man slipper vara lagbrytare) och hunden ser också vad som händer. Det gör förhoppningsvis att han inte skäller och att han känner att han har viss koll på läget.

  • Helena

    Jag förstår att folk kan missbruka burar.Men vi människor har en tendens att se hunden som om den tänker som en människa.I detta kan vi skapa problem.Otrygga hundar känner mer trygghet i en bur.Har man en vild hund känner sig kanske besökare trygga att hunden sitter i bur.Lider hunden av en sjukdom som gör att den måste hållas stilla är bur bra.
    Jag har en hund som är livrädd för fyrverkerier och söker mså mörka utrymmen för att få trygghet.
    Jag anser att man bör se burfall efter situation.Så som man gör med burar bland hundutställningar och i bil.Detta kanmed missbrukas,men det finns de som faktiskt sköter sig.
    Och hur gör man i frågan om att ha hundar i kennel/hundgård ? kennel är helt lagligt om du har visst utrymme.Jag har haft en hund som innan jag fick den avskydde att stå i hundgårdl,men ingen verkade bry sig om det.Jag har en hund som lider av stress efter att ha stått i hundgård i 1 år .Jag har även haft en hund som skulle tyckt om att ha en hundgård .
    Folk som använder bur i fel syfte och låter hunden sitta i bur lång tid,de ska ju inte ha en,antagligen borde de inte ha hund alls.
    Nej,sluta dra alla över en kant och se till individ när det gäller burar.Se vad hunden trivs med och anpassa efter det. Jag har inga hundar i burar då jag följer lagen,men jag vet att lagen itne alltid ser till det bästa för djuren,den följer bara nedskrivna regler.

    • Kerstin

      Jag förstår vad du menar med att det kan bli fel när alla ska följa samma lag, för att individer är olika. Visst skulle man behöva se till varje enskild hund vad den mår bäst av, men samtidigt måste vi ju ha lagar annars skulle alla göra som de själva tyckte var bäst. I och med att lagarna finns är vi skyldiga att följa dem. Om man inte tycker att de är riktiga får man arbeta för att förändra dem.

      När det gäller burförbudet finns mycket mer att säga om varför det är bra och behövs. En anledning är att man i många studier har sett att så kraftigt begränsad rörelse- och valfrihet leder till stress. Om man har en hund som blir lugnare av att vara instängd i ett så litet utrymme, bör man fråga sig varför hunden är mer stressad när den inte är instängd. Kanske är det där felet ligger. Sedan är det ju aldrig något problem som med din hund som vill krypa in i ett litet mörkt utrymme när den blir rädd för fyrverkerier. Det finns många små utrymmen där hunden inte blir instängd och hunden kan ju också gå in i sin bur om man inte stänger igen den. Lagen handlar ju bara om att man stänger in hunden på ett litet utrymme.

  • 1kTears

    Tycker lagen är lite ihålig…

    varför inte dra den lite längre att förbjuda bur på utställningar och tävlingar också? För om man verkligen vill så går det lösa med en hage där också…eller varför inte ha den kopplad… för lite utrymme för alla hundar? ja då kanske utställningen är på fel plats!
    lustigt att det går bra för bekvämlighetens skull och att hunden känner sig trygg i bur på utställning men ingen annan stans?!

    Sen kan vi dra det ytterligare ett steg om det ska vara för hundens bästa… varför fara till en utställning överhuvud taget om det finns orosmoment så jag måste ha den i bur för att den ska känna sig trygg?… En utställning tillför inte hunden något överhuvudtaget utan är människans egen lilla fåfänga och påhitt.

    och samtidigt får jag lämna hunden i bur i tre timmar i bilen då den står still… men inte i två minuter hemma för träningens skull?!

    Så slutfattningsvis om jag sak gissa så skulle jag säga att dom som lobbat för denna lag mest tänkt på vad som funkar och är bekvämt för sig själva samtidigt som man ska visa sig duktig och gör allt för hundens bästa. Och samtidigt tror jag det finns fler hundar som lidar av diverse komplikationer för att vissa raser är sönderavlade än att det sitter en dörr på en bur inomhus.

    • Kerstin

      Jag håller helt med dig om att lagen är ihålig och att man skulle förbjuda burar helt, även på utställningar och tävlingar. Det är verkligen inkonsekvent och bara för att vi människor på ett enkelt sätt ska kunna fortsätta med dessa aktiviteter. Jag var med i diskussionerna när lagen skulle bli till och jag argumenterade hårt för detta.

      Men sedan tycker jag inte att det ena rättfärdigar det andra. Jag tycker att vi ska avsluta all avel av raser som har defekter eller är sönderavlade, för hundarna har ju inga problem med att deras ras ”dör ut”. Samtidigt ska vi jobba för att hundar inte ska sitta i burar, annat än i bilen när man kör. Då kan det också sägas vara för deras säkerhet, men i stillastående bilar eller i burar hemma är det egentligen bara för människans skull.

      Hälsningar
      Kerstin

  • Alfablomma

    Vi har en schäfer-korsning som lider av extrem separationsångest. Vi kan inte lämna henne själv hemma utan att hon skiter på sig och försöker äta sig ut (ni ska se våra dörrar). Vi vet att det från början är vårt fel då min sambo är musiker och eftersom han är hemma när jag jobbar blir situationerna få där hon måste lämnas själv. Vi har tagit hjälp av hundtränare, veterinärer som skrivit ut lugnande och försökt läsa på allt vi kan och det enda rådet vi får är ”ha henne i en buren där hon känner sig trygg”. Vi har en hundbur till bilen där hon har gott om plats och hon ligger mjukt. Hon älskar den och hon älskar att åka bil! I bilen kan hon vara själv hur länge som helst utan problem men vi alla vet ju hur det är på sommaren, då kan hon inte alltid vara med pga av värmen. Vi undviker ju såklart att att låta henne vara själv nu eftersom hon inte mår bra alls.. Men de få gånger vi måste ha henne hemma själv så har vi tagit hjälp av buren och då lägger hon sig och sover medans vi är borta för att hon är så trygg i den. Det blir lite samma lugnande effekt som i bilen. Är vi verkligen såna hemska människor? När vi kommer hem har vi en avslappnad lugn hund som inte skriker och är uppjagad och knappt kommunicerbar som hon är när hon varit i ett rum eller i hela huset. Hundgård har vi också provat men det går inte, hon äter sig ut även genom Gunnebonät (japp har hänt) men just hennes bur är hennes trygga lilla sfär och där mår hon faktiskt mycket bättre! Vi märker det som mest på hur hon är när vi kommer hem och det tycker jag säger en hel del! /Tydligen djurplågare och lagbrytare…

  • Hansa

    Jag tycker inga djur ska sitta i bur, men jag har en fråga. Om det är förbjudet att ha sin hund instängd i bur enligt Jordbruksverket, hur kommer det sig att hunddagis och hundpensionat har hundarna i burar? Det är givetvis större burar, men det är dock en instängd mindre yta.

    • Kerstin

      Ja, jag kan egentligen bara hålla med dig. Men när man skriver ihop lagar blir det ofta en slags kompromiss.

      Det man har velat komma åt i detta fallet är framförallt att det inte ska vara tillåtet att ha sin hund i en bur hemma. Även burar som finns i bilar faller inom gränserna för otillåten bur, vilket gör att man egentligen inte får ”förvara” sin hund i bilen när den står still. Men i praktiken är det tillåten tre timmar om man t ex går in i en affär eller liknande. Tyvärr ger lagen också generösa undantag för olika hundverksamheter som utställning, jakt och tävling. Då får man ha hunden i bur under många timmar, så även det är fullständigt inkonsekvent.

      När det gäller hunddagis, pensionat och liknande är det större utrymmen det handlar om, så kallade boxar, och de faller inte in under burparagrafen. För dessa finns i lagen exakta mått hur stora de måste vara beroende på hundens mankhöjd.