>Fel budskap Kd!

>Fel budskap Kd!

>Fel budskap Kd!

>

Jag blir både irriterad och bekymrad när jag ser Kd:s valaffischer, för att inte tala om tv-reklamen. Hur kan man göra något så fördomsfullt och dumt? Många säger kanske att det är väl inte så allvarligt, men jag tror det är det. Tror Kd på allvar att buffeln tränger sig före, strutsen vägrar att se något och hyenan roffar åt sig, liksom att ”djungelns lag” gäller bland djur? Eller är det bara ett sätt att få sina valaffischer att sticka ut?
Om man tror att det verkligen är så som djuren fungerar, tycker jag att det är hög tid att fundera på vem det är som hittat på uttrycken om de olika djuren. Just det, vi människor, vilket gör att det säger mycket mer om oss än om djuren. Om man bara gjort det för att synas, tycker jag nästan att det är ännu värre. Med tanke på årets urdåliga valaffischer, så borde det inte varit svårt att göra något bra som hade stuckit ut lite. Men nu väljer man ett riktigt intolerant och olämpligt sätt att få uppmärksamhet.
Jag har under många år arbetat med att sprida större förståelse för djur. Tänk om vi människor kunde lära oss att varje djurart har sina speciella förmågor. De ska därför inte bedömas och dömas utifrån vårt mänskliga perspektiv. Ok, de flesta kanske inte egentligen tror att åsnor är dumma, grisar är smutsiga eller skator tjuvaktiga. Men tyvärr, sådana klyschor sitter ändå djupt rotade och Kd hjälper just nu till att ytterligare förstärka detta. Påverkan är mycket större än vi anar.
Jag vågar påstå att det i nästa steg också finns ett klart samband med att människor behandlar varandra respektlöst och illa. Om man som barn lär sig att betrakta djur med fördomsfulla ögon, är steget inte långt till att se på sina kompisar på samma sätt. Uttrycken är många som bekräftar detta, ofta befäster de också könsfördomar då vissa används mer om kvinnor, andra mer om män. ”Hon är virrig som en höna”, ”Han är stark som en oxe”, ”Hon kråmar sig som en katt” eller ”Han super som ett svin”.
Jag tror att Kd borde ta sig ut i verkliga livet och se hur det fungerar. Just nu bidrar man till precis det som man säger sig vilja arbeta mot – mobbing, fördomar och utfrysning. Att kalla sig ”verklighetens folk” och tro på sagor och vanföreställningar inger inget förtroendet.
Tryck här om du inte sett Kd:s tv-reklam.  
Tips: på hemsidan www.rede.se kan den intresserade hitta ett värdegrundsmaterial för barn som jag utarbetat för Djurskyddet Sverige och Svenska djurskyddsföreningen. Syftet är att utveckla barns empatiska förmåga för både djur och människor, och att bl a motverka fördomar och att vi behandlar varandra illa. Se särskilt övningen nr 17 Gamla talesätt, fördomar och mobbing.

Kommentarer ( 2 )

  • Anonymous

    >Ett jättebra inlägg! Snärtigt, tydligt och välformulerat. Det är verkligen roligt att titta in i din läsvärda blogg. – Hälsningar från tillg. Bengt

  • Baron och Falstaff

    >Förresten: också mycket bra beskrivning "om mig". Hälsningar igen – tillg. Bengt