En förtjusande tyrann

En förtjusande tyrann

En förtjusande tyrann

I min hand håller jag ett nummer av Allers från augusti 1956 och i den finns en artikel om människans bästa vän. För att citera några rader i början: ”Taxen – en förtjusande tyrann. Taxen har sannerligen sin egen vilja. Visst är den tillgiven och trogen, men den har den egenheten att den inte så gärna låter sig kommenderas utan tvärtom själv kommenderar. Och inte bara människan utan också andra hundar, även de största och argaste.”

Artikeln handlar om en tax som inte ville ligga på en matta på golvet i sovrummet, utan alltid lyckades hoppa upp och gömma sig under täcket. Hans matte vill inte lyfta ned honom ur sängen då hon vet ”att en tax som rycks upp ur en varm bädd är i stånd till de värsta repressalier, t ex

 1. Han vill ut
 2. Han vill in igen
 3. Han hör någon komma fastän det inte finns så mycket som en mus inom tio kilometers avstånd, och han skäller oavbrutet en hel kvart
 4. Han gör en sjö just där det är minst lämpligt
 5. Det kan bli annat än sjö också
 6. Han börjar en nattlig långpromenad utan mål
 7. Han börjar tjuta olycksbådande
 8. Han vill ut igen.”

Ja, lite har kanske förändrats under dessa 55 år eller?

Under artikeln finns en tävling som består i fem frågor om taxar. Där finner jag texten: ” Om ni svarar rätt på dessa fem frågor om taxarna har ni chans att vinna en förtjusande släthårig taxvalp. Den först öppnade rätta lösningen belönas nämligen med en tax, så gnugga nu geniknölarna om ni hör till dem som förälskat sig i denna ras.”

Lättad inser jag att en sak i alla fall har förändrats – djur får inte användas som priser i tävlingar längre och det är ett framsteg.

Kommentarer ( 4 )

 • Oj, vinna en hundvalp… Skönt att tiderna förändrats som sagt :)

 • Jag kan inte låta bli att fundera över

  1. hur uppfödaren tänkte, som lät en valp utgöra pris i en tävling anordnad av en veckotidning.

  2. hur det gick för valpen.

  3. alla de som skickade in svar på frågorna: var de införstådda med vad det innebär att vinna en taxvalp. Ville de verkligen ha en?

  Som du skriver, Kerstin: tack och lov har väl något förändrats till det bättre under 55 år.

 • Ulla-Britt

  När jag var liten kunde man vinna en ponny om man köpte en Wahlströms bok. Vet inte om det bara var i hästböckerna tävlingen fanns. Men det är nog värre med hundvalp egentligen.

  • Kerstin

   Ja, det är väl ganska illa båda delarna och du har alldeles rätt i att det nog inte var helt ovanligt förr. Jag minns också från min barndom att djur fanns med som priser i tävlingar. Det är ju skönt om man någon gång kan konstatera att det är bättre nu för tiden :-)