Att lyssna på varandra

Att lyssna på varandra

Att lyssna på varandra

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå senare tid har jag vid flera tillfällen haft anledning att fundera över varför vi hundägare ofta har så svårt att vara hänsynsfulla och förstående mot varandra. Nu senast diskuterade vi det på en föreläsning som jag höll och det är ett tema som ofta kommer upp. Det som jag tycker är mest tråkigt med denna oförståelse är att vi hundägare verkligen skulle behöva hålla ihop för att göra vår röst hörd. Vi behöver inse vilken utsatt och svag grupp vi är i samhället, för att inte tala om hur utsatta våra hundar är.

Ägare till mindre hundar pekas ofta ut av dem som har större hundar för att deras hundar inte är särskilt väluppfostrade. Småhundarna tillåts skälla, göra utfall och springa ut i hela rullkopplet, vilket kan göra det väldigt svårt för den som har den större hunden. Ägare till större hundar verkar inte alltid förstå att småhundsägare, ibland med all anledning, kan vara mycket rädda för att deras hundar ska bli skadade. När stora hundar är lösa eller när hundägare inte verkar klara av att hålla sin hund, måste vi förstå att hundägare med mindre hundar känner sig rädda.

”Min hund är så snäll” är en vanlig och rätt naiv kommentar mellan hundägare. Snäll är ett ganska felaktigt ord i sammanhanget. Hundarna är inte elaka, men det finns många som inte trivs med att tvingas leva så nära andra hundar. När en hund springer fram till en annan hund kan mycket hända. Kanske är hunden som springer fram ”snäll”, men den kopplade hunden som den springer fram till kanske ändå inte uppskattar detta. Med den lag vi har idag kan den kopplade hunden och dennes ägare råka mycket illa ut om den biter när den andra hunden kommer fram.

Vad kan vi då göra åt det? Jag tror att vi behöver prata mer med varandra, vilket inte alltid är lätt. Ibland gör våra hundar dessutom att det nästan blir helt omöjligt och då är det bästa att välja ett annat tillfälle. Men det är bara genom att lyssna på andra och själv få berätta när andra lyssnar, som vi kan börja förstå varandra bättre. Rädsla och okunskap liksom dåligt omdöme och bristande ansvar är de stora orsakerna till att det blir som det blir. Vi är ändå mer än en halv miljon hundägare och tänk vilken tyngd vi skulle ha i samhället om vi stod mer enade i viktiga frågor.

Inga kommentarer

Kommentarer är stängda.