Att lyssna och vilja förstå

Att lyssna och vilja förstå

Siri och rådjursskallen

Holly är den första hund som jag levt med som jag på allvar har försökt att lyssna på. Ett tillfälle när jag inser skillnaden mot andra hundar jag levt med är i jaktsituationer. Det är klart att jag har förstått att jakt kan vara väldigt upphetsande och viktigt för en hund. Men med tidigare hundar har jag inte lyssnat på ett så empatiskt sätt att jag förstått hur de upplevt det hela. Istället har jag någonstans inom mig blivit mest frustrerad och tänkt att vi måste träna mer. Jag har bara varit ute efter att få kontroll på deras jaktlust och har inte kunnat leva mig in i hur de känt.

Med Holly har jag verkligen ansträngt mig för att lyssna och förstå vad hon upplever i olika situationer. Hon har ett stort jaktintresse och eftersom hon kom till oss som vuxen har jag inte kunnat dämpa och få kontroll på hennes jaktbeteende. Hon reagerar väldigt kraftigt på alla djur som rör sig snabbt, det kan vara ekorrar som hon ser genom fönstret eller katter som springer i trädgården när hon är där, likaväl som harar eller rådjur på promenaden. Det har flera andra hundar som jag levt med också gjort, men Hollys reaktion har varit mer explosiv och upphetsad.

Det jag har gjort är att bara prata med henne på ett lugnande sätt och verkligen iaktta henne utan några tankar på att tillrättavisa henne eller att träna. Jag har kunnat känna den enormt starka effekt det har på Holly och märkligt nog har det i sig lett till att hon lugnat sig snabbare och snabbare. Det är inte särskilt konstigt att ett djur som tidigare varit helt tvungen att jaga för sin överlevnad blir upphetsad i jaktsituationer. Men det har gett mig många aha-upplevelser när jag inser att det är detta som spelat in i en lång rad situationer när jag med tidigare hundar känt mig irriterad.

En spännande insikt är att jag plötsligt förstår de starka känslor det väcker hos Holly när andra djur jagar. Katterna i vår trädgård är ofta upptagna med att jaga fåglar eller sorkar, vilket kan göra Holly alldeles galen. Att se andra jaga är givetvis otroligt upphetsande för ett jagande djur. Jag förstår också varför alla hundar jag levt med blivit som tokiga när vi varit ute i skogen och de hört andra hundar som drivit vilt och gett skall under jakten. Tidigare förstod jag det på sätt och vis, men min frustration över att de blev blockerade var större än min inlevelse med dem.

Det senaste sambandet som gått upp för mig är varför Holly blir så upprörd och skäller på en del fåglar. Under denna sommar har vi haft några lärkfalkar som bott i det skogsområde där vi ofta går. Jag har insett att Holly blir väldigt upphetsad och skäller när falkarna jagar. De har ett speciellt läte när de jagar i flykten och när Holly hör detta, även om hon inte kan se dem, börjar hon studsa fram och skälla. Hon blir uppenbarligen mycket påverkad av falkarnas jagande och jag har inte förrän nyligen kunnat känna och förstå hennes känslor. Men det är inte genom hennes beteende som jag insett det, utan framförallt genom att känna hennes alldeles speciella iver.

Inga kommentarer

Kommentarer är stängda.